Duivenwaardsedijk 22, 3244 LG Nieuwe Tonge   |   T. +31 (0)6 10 230 303   |   E. info@faunaparkflakkee.nl   |   KVK 24410266   |   IBAN NL60 RABO 0122 1186 77

Paradoxurus hemaphroditus

Paradoxurus hemaphroditus

(Loewak)

Nederlandse soortnaamLoewak
KlasseMammalia
OrderCarnivora
FamilieViverriadae
GeslachtParadoxurus
SoortParadoxurus hemaphroditus

Uiterlijk

Aziatische palm civetkatten worden vaak “loewaks” genoemd. Aziatische palm civetkatten zijn klein, wegen slechts ongeveer drie kilo met een gemiddelde lichaamslengte van 50 centimeter en een staart die 48 centimeter lang is. Ze hebben langwerpige lichamen met korte poten en een staart die bijna net zo lang is als hun hoofd en lichaam gecombineerd. Hun neus is spits en steekt uit hun kleine gezicht. Ze hebben gezichten die meestal op katten lijken, maar palm civetkatten hebben langere en vlakkere schedels. Ten opzichte van hun hoofd hebben palm civetkatten grote donkere ogen en grote puntige oren. De vacht van Aziatische palm civetkatten is kort, grof en is meestal zwart of grijs met overal zwarte beschermharen. Net als wasberen hebben palm civetkatten gezichten die gestreept zijn en zij hebben een witte vlek van bont onder en boven de ogen en aan elke kant van de neus. Ze zijn te herkennen aan de donkere strepen op hun rug en de drie rijen zwarte vlekken met sproeten aan elke kant van hun lichaam die hun poten bedekken. Deze markeringen zijn echter minder prominent aanwezig bij juvenielen. In tegenstelling tot andere civetkatten hebben Aziatische palm civetkatten geen geringde staarten. In plaats daarvan is de staartpunt zwart. Een andere onderscheidende factor is dat hun nekhaar naar achteren groeit, terwijl andere leden van de civetfamilie naar voren groeiend nekhaar hebben. Palm civetkatten hebben meer gespecialiseerde tanden voor een omnivoor dieet dan andere civetkatten die voornamelijk vlees eten. Aziatische palm civetkatten hebben tanden die zwakker en puntiger zijn, en de hoektanden die geschikt zijn voor het snijden van vlees, zijn minder ontwikkeld. Ze hebben blote zolen, hun klauwen zijn half intrekbaar en hun derde en vierde teen zijn gedeeltelijk versmolten. Al deze eigenschappen maken ze tot uitstekende klimmers en helpen ze bij het jagen. Ten slotte hebben zowel mannetjes als vrouwtjes van deze soort een perineale geurklier onder hun staart, die lijkt op testikels; het kenmerk dat ze hun wetenschappelijke naam gaf. Deze klier bevindt zich in een zak met dubbele plooi onder de huid van de buik en wordt gebruikt om ter verdediging te sproeien, om territorium te markeren en voor communicatie met andere soorten.

Leefgebied

Aziatische palm civetkatten zijn afkomstig uit de regio’s in en rond Azië, variërend van het Verre Oosten tot de Filippijnen en het westen van Kashmir. Ze zijn wijdverspreid, maar komen vooral voor in het zuiden van China, het noorden van de Himalaya, het zuiden van India en eilanden in de Indische Oceaan, de Zuid-Chinese Zee en de Filippijnse Zee. Populaties van de Aziatische palm civet worden gezien in Sumatra, Bhutan, Java, Borneo, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Cambodja, Maleisië, Indonesië, Laos, Nepal, Singapore en de Sundas-eilanden.

Klimaat

Omdat de dieren in een groot gebied voorkomen met grote verschillen in hoogtes, strekt het leefgebied zich ook uit over verschillende klimaten. Dit betreft zowel de warmere als koelere klimaatsoorten. Een deel van het leefgebied heeft het Cwa klimaat, het warme Chinaklimaat. Het Chinaklimaat is volgens de klimaatclassificatie van Köppen een gematigd klimaat met natte zomers en staat bekend als het Cw-klimaat. Een klimaat is een Chinaklimaat wanneer de natste maand in de zomer ten minste gemiddeld tienmaal zoveel neerslag heeft als de droogste maand in de winter en, zoals alle gematigde klimaten, de gemiddelde maandtemperatuur van de koudste maand tussen -3 °C en 18 °C ligt en ten minste één maand per jaar een gemiddelde temperatuur heeft van 10 °C of meer.

Natuurlijke Vegetatie

Aziatische palm civetkatten kunnen in verschillende habitats leven. Ze leven van nature in gematigde en tropische bossen, maar in ontwikkelde gebieden worden ze ook aangetroffen in parken, tuinen in de voorsteden, plantages en fruitboomgaarden. Waar deze civetkatten ervoor kiezen om te leven, hangt grotendeels af van de beschikbaarheid van voedsel en de aanwezigheid van gebieden waarin ze kunnen rusten, zoals holtes in bomen, rotsspleten of dicht gebladerte. Aziatische palm civetkatten zijn boombewoners, dus ze brengen het grootste deel van hun tijd door in fruitbomen en vijgenbomen, en geven de voorkeur aan de hoogste bomen met zeer dichte bladerdaken en lianen voor afzondering en bescherming. Hun hoogtebereik reikt tot ongeveer 600 meter.

Invloed van de mens en klimaatverandering op het leefgebied

Een van de vroegste toepassingen waarvoor mensen Aziatische palm civetkatten hebben gebruikt, was hun zoetgeurende muskus. In het verleden werd het gebruikt om dingen als schurft te behandelen, maar tegenwoordig wordt het alleen voor parfum gebruikt. Om civetolie te krijgen, moet de geurklier worden weggeschraapt met een speciaal gereedschap, wat een moeilijke taak is en als het niet goed wordt gedaan, is het pijnlijk voor de civetkat. De musk kan ook worden geproduceerd als de civetkat wordt lastiggevallen. Vaak wordt deze industrie ondersteund door vallenzetters die in het wild gaan en wilde civetkatten vangen om hun olie te verkrijgen. Mensen gebruiken civetkatten ook als knaagdiervangers, omdat ze ratten en muizen eten.

Aziatische palm civetkatten staan vooral bekend om hun hulp bij de productie van een dure koffie, Kopi luwak, door koffiebessen door hun spijsverteringskanaal te leiden. Als de bessen door het spijsverteringskanaal van de palm civet gaan, krijgen ze een unieke smaak en mensen extraheren deze pitjes uit de civet-uitwerpselen. Er is veel vraag naar deze koffie vanwege de neiging van civetkatten om alleen de rijpste koffiebessen te plukken.

Het meest voorkomende probleem dat Aziatische palm civetkatten veroorzaken, is het plunderen van plantages en boomgaarden voor hun fruit. Eigenaren van deze plantages nemen wraak door ze te doden. Aziatische palm civetkatten worden niet beschouwd als met uitsterven bedreigd, maar in hun geboortegebieden worden ze beschermd door wetten. Ze worden ook beschermd door de Indian Wildlife Protection Act, 1972, en ze staan vermeld als kwetsbaar op de rode lijst van China voor buitensporige jacht. Volgens de IUCN zijn Aziatische palm civetkatten weinig zorgwekkend omdat ze een brede verspreiding hebben, grote populaties hebben, zich zeer goed kunnen aanpassen en een stabiele populatietrend hebben. Hoewel palm civetkatten momenteel niet in gevaar zijn, worden hun leefgebieden steeds kleiner door overmatige houtkap en het vrijmaken van land voor palmolieplantages.

Sociale gedrag

Aziatische palm civetkatten staan erom bekend dat ze nachtdieren, bomen en meestal solitair zijn. Predatie en beschikbaarheid van voedsel zijn de belangrijkste factoren die de sociale organisatie en activiteit van Aziatische palm civetkatten bepalen. Ze zijn alleen ‘s nachts actief en rusten overdag in bomen. Er is opgemerkt dat civetkatten actief zijn van zonsondergang tot zonsopgang, omdat ze actiever zijn op donkere nachten dan die verlicht door een heldere maan. Ze zijn meestal actiever aan het begin van de schemering, meestal op zoek naar voedsel en vervolgens om een rustplaats te vinden als de dageraad nadert. Overdag, wanneer palm civetkatten rusten, kruipen ze in boomholtes, in rotsspleten of tussen de lianen. Wanneer de voedselvoorraad in hun regio stabiel is, rusten palm civetkatten elke dag in dezelfde boom. Aangenomen wordt dat Aziatische palm civetkatten hun nachtelijke gedrag ontwikkelden als een manier om roofdieren te vermijden die overdag actief zijn. Typisch breken palm civetkatten hun activiteiten af met korte rustperiodes of comfortgedrag zoals verzorging, strekken of klauwen. Mannetjes zijn veel actiever dan de vrouwtjes, en de dominante mannetjes zijn actiever dan de onderdanige. Alle palm civetkatten zijn actiever als er voldoende voedsel is en als er minder roofdieren zijn. De aanwezigheid van voedsel heeft ook invloed op het feit of civetkatten al dan niet overlappende territoria hebben. Wanneer voedsel overal in de regio beschikbaar is, overlappen de territoria elkaar niet, maar wanneer civetkatten naar voedsel moeten zoeken, dwalen ze meestal naar andere territoria. Mannetjes reizen in een dag verder dan vrouwtjes, en hebben een typisch bewegingsbereik van zeventien vierkante kilometer. Aziatische palm civetkatten zijn zowel verzamelaars als jagers. Ze zijn als katten omdat ze vaak prooien achtervolgen vanuit een verre schuilplaats en dan bespringen. Ze gaan ook van boom tot boom op zoek naar fruit, of speuren en graven door de grond naar wormen. Ze zijn ervaren klimmers, geholpen door hun klauwen en sterk grijpende achterpoten. Vanwege hun niet-grijpbare staart zijn ze echter minder wendbaar dan andere civetkatten. Om die reden bewegen ze langzamer en moeten ze takken grijpen om van boom naar boom te gaan, in plaats van te springen.

Soorteigen bewegings- en foerageergedrag

Aziatische palm civetkatten staan erom bekend dat ze nachtdieren, bomen en meestal solitair zijn. Predatie en beschikbaarheid van voedsel zijn de belangrijkste factoren die de sociale organisatie en activiteit van Aziatische palm civetkatten bepalen. Ze zijn alleen ‘s nachts actief en rusten overdag in bomen. Er is opgemerkt dat civetkatten actief zijn van zonsondergang tot zonsopgang, omdat ze actiever zijn op donkere nachten dan die verlicht door een heldere maan. Ze zijn meestal actiever aan het begin van de schemering, meestal op zoek naar voedsel en vervolgens om een rustplaats te vinden als de dageraad nadert. Overdag, wanneer palm civetkatten rusten, kruipen ze in boomholtes, in rotsspleten of tussen de lianen. Wanneer de voedselvoorraad in hun regio stabiel is, rusten palm civetkatten elke dag in dezelfde boom. Aangenomen wordt dat Aziatische palm civetkatten hun nachtelijke gedrag ontwikkelden als een manier om roofdieren te vermijden die overdag actief zijn. Typisch breken palm civetkatten hun activiteiten af met korte rustperiodes of comfortgedrag zoals verzorging, strekken of klauwen. Mannetjes zijn veel actiever dan de vrouwtjes, en de dominante mannetjes zijn actiever dan de onderdanige. Alle palm civetkatten zijn actiever als er voldoende voedsel is en als er minder roofdieren zijn. De aanwezigheid van voedsel heeft ook invloed op het feit of civetkatten al dan niet overlappende territoria hebben. Wanneer voedsel overal in de regio beschikbaar is, overlappen de territoria elkaar niet, maar wanneer civetkatten naar voedsel moeten zoeken, dwalen ze meestal naar andere territoria. Mannetjes reizen in een dag verder dan vrouwtjes, en hebben een typisch bewegingsbereik van zeventien vierkante kilometer. Aziatische palm civetkatten zijn zowel verzamelaars als jagers. Ze zijn als katten omdat ze vaak prooien achtervolgen vanuit een verre schuilplaats en dan bespringen. Ze gaan ook van boom tot boom op zoek naar fruit, of speuren en graven door de grond naar wormen. Ze zijn ervaren klimmers, geholpen door hun klauwen en sterk grijpende achterpoten. Vanwege hun niet-grijpbare staart zijn ze echter minder wendbaar dan andere civetkatten. Om die reden bewegen ze langzamer en moeten ze takken grijpen om van boom naar boom te gaan, in plaats van te springen.

Voortplantingsgedrag en verzorging van de jongen

Aziatische palm civetkatten zijn nachtdieren en geheimzinnig, dus hun voortplantingsgedrag is meestal waargenomen in een dierentuinomgeving en hun paarsysteem is onbekend. Het is bekend dat ze levendbarend zijn en meestal bevallen in boomholten. Ondanks dat ze over het algemeen solitair zijn, komen Aziatische palm civetkatten samen in dezelfde rustende bomen om continu te paren gedurende een periode van één tot vijftien dagen.

Aziatische palm civetkatten vinden partners met behulp van geurmarkeringen van hun anale klieren, die de leeftijd, het geslacht, de ontvankelijkheid, de verwantschap van elke civet aangeven en of ze bekend zijn. Aziatische palm civetkatten zijn het hele jaar door seksueel ontvankelijk met een gemiddelde oestrische cyclus van ongeveer 82 dagen. Ze hebben meestal maximaal twee nesten per jaar, waarbij kittens worden geboren van oktober tot december. Ze gaan in bomen holtes om te paren, te baren en voor de jongen te zorgen, waarbij ze de hele paarperiode in hun boom naar keuze doorbrengen. Koppels kiezen voor deze periode meestal bomen in de buurt van andere leden van hun groep. Na een draagtijd van twee maanden baren Aziatische palm civetkatten twee tot vijf kittens in boomholten of spleten voor geheimhouding en bescherming. Kittens worden geboren met hun ogen dicht en de vacht bedekt hun lichaam. Kittens zijn erg klein en wegen bij de geboorte slechts ongeveer 80 gram. Na 11 dagen gaan hun ogen open en worden ze tot twee maanden oud gespeend. Na ongeveer drie maanden worden deze civetkatten als volgroeid beschouwd, maar ze zijn pas geslachtsrijp als ze ongeveer een jaar oud zijn.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...