Duivenwaardsedijk 22, 3244 LG Nieuwe Tonge   |   T. +31 (0)6 10 230 303   |   E. info@faunaparkflakkee.nl   |   KVK 24410266   |   IBAN NL60 RABO 0122 1186 77

Leptailurus serval

Leptailurus serval

(Serval)

Nederlandse soortnaamSeval
KlasseMammalia
OrderCarnivora
FamilieFelidae
GeslachtLeptailurus
SoortLeptailurus serval

Uiterlijk

Volwassen Afrikaanse servals zijn slank, lenig en ongeveer 60 cm lang van schouder tot staart. Mannetjes wegen ongeveer 9 tot 18 kg en vrouwtjes 9 tot 13 kg. Hun poten en oren zijn lang en worden beschouwd als de grootste in de kattenfamilie in verhouding tot hun grootte. Afrikaanse servals hebben een jas met koperkleurige tint. Hun buikzijde en sommige van hun gelaatstrekken zijn wit. Ze hebben zwarte vlekken en strepen, die van kat tot kat verschillen in grootte en plaatsing. Individuen die afkomstig zijn uit graslanden hebben meestal grotere plekken dan die uit de bossen. De markeringen lopen vanaf de bovenkant van het hoofd tussen de oren en lopen door langs de achterkant en breken in vier verschillende lijnen. Bij het bereiken van de schouders breken de lijnen en verspreiden zich in vlekken langs hetzelfde pad van de strepen. Als die uiteindelijk de achterkant van het dier bereiken, worden de vlekken loodrecht verlengd en versmelten tot de ringen van de staart. De punt van de staart is zwart. De achterkant van de oren is zwart met een witte lijn ertussen.

Leefgebied

Afrikaanse servals, die oorspronkelijk in heel Afrika werden aangetroffen, verblijven nu voornamelijk in zuidelijk Afrika, vooral in Zimbabwe en de provincie Natal. Kleine populaties bevinden zich in het Atlasgebergte, waar de verspreiding groter was vóór 1980. Afrikaanse servals zijn ook gevonden in Algerije, Marokko, Ethiopië en ten zuiden van de Sahara. Vanwege herplaatsingsinspanningen zijn leden van deze soort nu te vinden in het noorden van Tanzania.

Klimaat

Op de Afrikaanse savanne heerst gedurende het hele jaar  een hoge temperatuur. Er is afwisseling tussen een nat en een droog seizoen. De gemiddelde jaartemperatuur binnen het geografische bereik van Afrikaanse servals is 13,7 ° C en de gemiddelde neerslag 826 mm / jaar.

Natuurlijke Vegetatie

Servals hebben vrij specifieke habitat eisen, dus het kan plaatselijk beperkt zijn tot kleinere gebieden binnen zijn brede verspreidingsgebied; de serval wordt niet gevonden in gebieden met regenwoud of woestijnachtige habitats.

In Afrika ten zuiden van de Sahara worden Servals aangetroffen in goed bewaterde savanne-omgevingen zoals grassavannes langs rietvelden en moerassen van rivieren, in struikgewas en open bossen en langs de rand van bossen. Soms zelfs in  hooggelegen heidevelden en bamboestruiken.

Servals kunnen dicht bos binnendringen langs waterwegen en door grasvelden, maar zijn afwezig in de regenwouden van Centraal-Afrika en in woestijnomgevingen. In Noord-Afrika komen ze voor van halfwoestijn tot kurkeikenbos aan de Middellandse Zeekust

Invloed van de mens en klimaatverandering op het leefgebied

De grootste bedreiging voor de Serval is het verlies en de aantasting van de habitat van wetlands. Wetlands herbergen relatief hoge knaagdierdichtheden in vergelijking met andere habitattypen, en vormen de kerngebieden van Serval-homegebieden. Van secundair belang is de degradatie van graslanden door jaarlijkse verbranding gevolgd door overbegrazing door gedomesticeerd vee, wat leidt tot een verminderde overvloed aan kleine zoogdieren.

De internationale legale commerciële handel neemt over het algemeen af, hoewel huiden in sommige landen nog steeds in grote hoeveelheden worden verhandeld, zoals Senegal, Gambia en Benin, en geëxporteerd naar Noord-Afrika. Serval huiden die in de handel in Marokko worden aangetroffen, kunnen van elders komen, of kunnen erop duiden dat de soort in dat land voortbestaan. In Zambia worden pelzen zelden gebruikt voor traditionele kleding, vaak wordt het gebruikt als vervanging voor luipaardhuiden. De handel in West-Afrika lijkt voornamelijk voor ceremoniële of medicinale doeleinden te zijn. Ze worden bijvoorbeeld zeer gewaardeerd om de traditionele geneeskunde in Nigeria.

Hoewel de Serval zeer zelden op vee jaagt (en zelfs gunstig kan zijn voor akkerbouwers vanwege hun voorliefde voor knaagdieren), worden ze op het platteland in heel Afrika soms vervolgd voor het meenemen van pluimvee en worden ze vaak gedood door willekeurige predatorbestrijdingsmethoden die door veehouders worden toegepast

Sociale gedrag

Afrikaanse servals jagen in de vroege ochtend en late namiddag en rusten halverwege de dag en af en toe ‘s nachts. Jachtbewegingen variëren van ongeveer 2,4 km per dag en ongeveer de helft van die afstand per nacht. Tijdens het droge seizoen nemen de jachtbewegingen af. Verborgen in het hoge gras, sluipen Afrikaanse servals in open gebieden totdat er weer dekking is gevonden. Het territorium wordt op verschillende manieren gemarkeerd, die allemaal toenemen wanneer een andere serval aanwezig of gedetecteerd is. Markeringsmethoden omvatten het sproeien van urine, het wrijven van de zijkant van het gezicht (die geurklieren bevatten) op de grond of met een borstel, ontlasting en het markeren / krabben van de grond. Servals zijn niet sociaal, maar in sommige gevallen, wanneer een mannetje en een vrouw elkaar ontmoeten, kunnen ze reizen, jagen en samen rusten voor korte periodes. Vrouwtjes zijn over het algemeen actiever dan mannen.

Soorteigen bewegings- en foerageergedrag

Omdat ze solitair zijn, hebben Afrikaanse servals alleen interactie met andere leden van hun soort wanneer ze paren, voor jongen zorgen of vechten voor territorium. Chemische communicatie van volwassenen is beperkt tot geurmarkeringen die worden uitgestoten door urine en klieren in de wangen. Het hoogste geregistreerde aantal markeringen was door een man toen hij een vrouw volgde, waarbij hij 566 keer markeerde in een periode van 4 uur.

Afrikaanse servals jagen tegen de schemering meerdere keren per nacht en ‘s morgens vroeg. Als de menselijke bewoning dichtbij is, kunnen servals nachtdieren worden tijdens het jagen. Hun dieet bestaat voor 93,5% uit kleine zoogdieren (ratten, muizen en spitsmuizen ) en voor 5% uit vogels, de rest bevat incidentele insecten, kikkers, hagedissen en zeer zelden aas. Ze hebben een jacht slagingspercentage van 48%, hoger dan de andere leden van de familie Felidae.

Als ze beginnen met jagen, scannen servals eerst de omgeving. Ideale jachtplekken zijn gelegen langs wegen of paden, waar er aan alle kanten een goede hoorbaarheid is en er minder lawaai wordt gemaakt tijdens het lopen. Tijdens hun zoektocht stoppen Afrikaanse servals periodiek en blijven gedurende 15 minuten roerloos. Als een maaltijd wordt gedetecteerd, worden hun oren gespitst en draaien ze om hun prooi te lokaliseren. Zodra de locatie van de prooi is vastgesteld, sluipen servals naar voren. Ze bespringen van een afstand van 1 tot 4 m, met hun voorpoten bovenop hun prooi. Als een prooi onder de grond wordt gehoord, snuffelen, graven en snuffelen Afrikaanse servals om het beest te bereiken.

Serval-kittens en soms volwassen Afrikaanse servals “spelen” met hun voedsel als de prooi niet onmiddellijk wordt gedood. Ratten, muizen en vogels worden in de lucht gegooid terwijl slangen een eind weg mogen rennen voordat ze weer worden gevangen en gebeten. De prooi wordt meestal gegeten waar ze gevangen zijn

Voortplantingsgedrag en verzorging van de jongen

Afrikaanse servals zijn solitaire dieren, behalve tijdens het fokken. Ze zijn polygyn, en de territoria van mannetjes overlappen met die van zoveel mogelijk vrouwtjes voor een optimale reproductie. Hoewel er geen vast kweekinterval is, komt paring vaker voor in het voorjaar. Een vrouwtje dat bijna klaar is om voort te planten, zal meerdere dagen op het mannetje jagen en het hof maken, net voordat ze in de oestrus komt. De oestrus kan slechts 1 dag dureen.

Na een draagtijd van 10 tot 11 weken bevalt de serval van 2 tot 3 kittens. Deze jongen wegen ongeveer 250 g bij de geboorte, verdubbelen in hun eerste 11 dagen hun gewicht. Ze worden binnen 5 maanden gespeend en hun permanente hoektanden zijn ontwikkeld op de leeftijd van 6 maanden. Jonge servals blijven tot een jaar bij hun moeder totdat ze eruit worden gegooid om hun eigen territorium te zoeken. Mannetjes hebben 1 tot 2 jaar nodig om een nieuw territorium te vestigen. Seksuele volwassenheid vindt plaats rond de tijd dat kittens zelfstandig zijn, tussen 18 en 24 maanden.

Na het paren zoeken vrouwelijke Afrikaanse servals waarschijnlijk naar geschikte holen om hun jongen groot te brengen. Holen variëren van dichte struiken tot gaten onder rotsen of verlaten holen. Het gedrag van een moeder verandert om haar jongen te huisvesten, omdat ze zowel voor henzelf als voor zichzelf moet foerageren. Ze jaagt voortdurend en moet haar kittens ervan weerhouden haar te volgen. In de late namiddag rust ze uit voordat ze op jacht gaat naar de volgende maaltijd. Mannetjes bieden geen ouderlijke zorg voor de kittens.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...