Duivenwaardsedijk 22, 3244 LG Nieuwe Tonge   |   T. +31 (0)6 10 230 303   |   E. info@faunaparkflakkee.nl   |   KVK 24410266   |   IBAN NL60 RABO 0122 1186 77

Leopardus pardalis

Leopardus pardalis

(Ocelot)

Nederlandse soortnaamNederlandse naam
KlasseMammalia
OrderCarnivora
FamilieFelidae
GeslachtLeopardus
SoortLeopardus pardalis

Uiterlijk

Meestal hebben ocelots donkere strepen, vlekken of rozetten gerangschikt in kleine clusters rond donkergekleurde gebieden die de neiging hebben om in parallelle, horizontale ketens te lopen. Rozetten en vlekken zijn omzoomd met zwart en hebben een lichter gekleurd centrum. Zij hebben twee zwarte strepen op hun wangen, zwarte oren met een centrale gele vlek en een of twee zwarte dwarsbalken aan de binnenkant van de poten. Gezichtspatronen zijn zeer verschillend, waardoor individuen gemakkelijk kunnen worden herkend. Hun lange staart is meestal geringd. Ten opzichte van de lichaamsgrootte hebben ze grote poten, bovendien zijn hun voorpoten breder dan hun achterpoten.

Leefgebied

Alle landen van midden- en zuid Amerika, behalve Chili en Uruguay.

Klimaat

Een vochtig-subtropische klimaat wordt in het algemeen gekenmerkt door veel neerslag die meer of minder gelijkmatig over het hele jaar verdeeld is. Het onderscheidt zich hierdoor van een echt landklimaat. Ook zijn er grotere thermische amplituden ofwel temperatuurverschillen tussen zomer en winter dan in een tropisch of subtropisch klimaat het geval is. De zomers in een vochtig subtropisch klimaatgebied lijken op die in de vochtige tropen. Ze zijn over het algemeen zeer heet en bovendien natter dan de zomers in een mediterraan klimaat, met veel onweer en sporadisch tropische cyclonen. Anderzijds kent een vochtig-subtropisch klimaatzone over het algemeen koude winters met veel zware stormen en overvloedige sneeuwval, dit als gevolg van de van west naar oost waaiende westenwinden. Er zijn echter gebieden met milde winters die eveneens tot de vochtig-subtropische klimaatzones gerekend worden, zoals de Azoren.

De benaming “subtropisch” is in dit verband enigszins  misleidend, aangezien de betreffende klimaatzones tot de C-categorie van Köppen behoren en daarmee tot het gematigd klimaat, dat slechts gedeeltelijk samenvalt met wat traditioneel een subtropisch klimaat genoemd wordt. (De term “subtropisch klimaat” wordt als zodanig weinig meer gebruikt om een type klimaat aan te duiden). Het vochtig subtropische klimaat wordt daarentegen wel beïnvloed door uit de subtropen afkomstige hogedrukgebieden die vanaf de op een lagere breedtegraad gelegen oceanische gebieden worden aangevoerd.

Vochtig subtropische klimaten die in het classificatiesysteem van Köppen de code Cwa (droog-subtropisch) hebben worden in het algemeen gekarakteriseerd door drogere winters dan die met de code Cfa (vochtig-subtropisch). Deze laatste categorie komt het meeste voor. Volgens de Köppen-definitie moet in een vochtig-subtropische klimaatzone de gemiddelde temperatuur van de koudste maand van het jaar tussen de −3 °C en 18 °C liggen en in de warmste maand meer dan 22 °C bedragen. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen een droog en een nat seizoen. Van een droog seizoen is sprake wanneer de neerslag in de winter minder dan tien procent van die van de natste zomermaand bedraagt (Köppen: w). Wanneer dit verschil meer dan tien procent bedraagt en er gedurende elke zomermaand ten minste 40 mm neerslag valt òf meer dan 1 1/3 × zoveel als in de natste wintermaand, is sprake van een nat seizoen (Köppen: f)

Natuurlijke Vegetatie

Ocelots zijn te vinden in een verscheidenheid aan habitats, waaronder tropische bossen, savanne graslanden, mangrovebossen en moerassen en doornstruikgebieden. Ze leven over het algemeen op hoogtes onder de 1.200 m, maar zijn ook waargenomen op 3.800 m. Hun primaire habitatvereiste is dichte vegetatieve bedekking.

Invloed van de mens en klimaatverandering op het leefgebied

Van de vroege jaren 1960 tot het midden van de jaren 1980 was er veel vraag naar bont van gevlekte katten in de westerse samenleving. Gedurende deze tijd kon een jas gemaakt van ocelotbont voor $ 40.000 (VS) in West-Duitsland worden verkocht. Ocelots waren ook populair als exotische huisdieren en kostten maar liefst $ 800 per dier. Na de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES) van 1975 werd de internationale handel in ocelots en hun bijproducten (bijvoorbeeld bont) in de meeste landen illegaal. Men kan echter nog steeds dergelijke items kopen op de internationale luchthaven van Managua in Nicaragua of illegaal op de zwarte markt.

Ocelots kunnen gunstig zijn voor de mens door knaagdierpopulaties te beheersen die als landbouwongedierte kunnen worden beschouwd.

Vanwege hun overvloed en brede verspreiding worden ocelots vermeld als een soort van “minste zorg” volgens de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Grote bedreigingen voor hun persistentie zijn onder meer habitatverlies en fragmentatie, illegale handel als huisdieren en pelzen en vergeldingsmoorden door pluimveehouders. Desondanks hebben ocelots een sterk herstel doorgemaakt en werd geschat dat er in 1996 tussen de 1,5 en 3 miljoen ocelots leefden.

Vanwege hun populariteit in de westerse bonthandel waren ocelots bijna uitgestorven tegen het midden van de jaren 1980. Bezorgdheid over hun mogelijke uitsterven heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de overeenkomst van 1975 inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES). De verkoop van ocelotbont nam aanzienlijk af in de jaren 1980 en wordt niet langer beschouwd als een bedreiging voor hun voortbestaan.

Sociale gedrag

Zoals veel katten is Leopardus pardalis solitair. Hij leeft over het algemeen alleen, maar kan losse associaties vormen met soortgenoten in aangrenzende gebieden. Het dier communiceert door te miauwen en trekt potentiële partners aan via jodelen.

Soorteigen bewegings- en foerageergedrag

Leopardus pardalis, die nachtactief en crepusculair is, kan overdag slapend worden gevonden, waarschijnlijk in holle bomen, te midden van dichte vegetatie of op takken. Hoewel terrestrisch, is L. pardalis ook bedreven in klimmen, springen en zwemmen. Het is meer dan 12 uur per dag actief, gedurende welke tijd het tussen 1,8 en 6,7 km kan reizen, waarbij mannetjes bijna twee keer zo ver reizen als vrouwen.

Voeding in de natuur en wijze van voedsel vergaren

Ocelots zijn zeer bekwame jagers, volgen prooien op geursporen en hebben gemiddeld 0,9 prooivangsten per afgelegde kilometer. Zodra een prooi item is gevangen, eten ze op de kill-site en bedekken ze de overblijfselen als ze klaar zijn. Net als andere katachtigen zijn ocelots goed aangepast aan hun vleesetende dieet, waarbij ze ingenomen weefsel van karkassen scheren met hun carnassials, terwijl ze afhankelijk zijn van sterke spijsverteringsenzymen om ingenomen eiwitten af te breken. (“Carnivora: Felidae”, 1999; “Katten (Felidae)”, 2004; Flynn en Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; “IUCN/SSC Cat Specialist Group”, 1996)

Het dieet van ocelots bestaat uit 65 tot 66% kleine knaagdieren, 12 tot 18% reptielen, 6 tot 10% middelgrote zoogdieren, 4 tot 11% vogels en 2 tot 7% schaaldieren en vissen. Hun primaire prooi bestaat uit nachtactieve soorten, waaronder rietmuizen (Zygodontomys), stekelige ratten (Echimyidae), gewone agouti’s (Dasyprocta), opossums (Didelphimorphia) en gordeldieren (Cingulata). Hoewel de meeste prooien minder dan 1 tot 3% van hun lichaamsgewicht wegen, nemen ocelots ook grotere prooien, waaronder kleinere miereneters (Tamandua tetradactyla), rode brocketherten Mazama americana, eekhoornapen (Saimiri sciureus) en landschildpadden

Voortplantingsgedrag en verzorging van de jongen

Ocelots zijn solitair en polygynisch, met een enkel mannelijk thuisbereik dat die van verschillende vrouwtjes overlapt. Tijdens oestrus trekken vrouwtjes potentiële partners aan door luid gejoel te maken, vergelijkbaar met die van huiskatten (Felis catus). Nadat paringsparen zijn gevormd, copuleren ocelots tussen 5 en 10 keer per dag. De kans op conceptie per oestrus, die ongeveer 5 dagen duurt, is 0,6. (“Carnivora: Felidae”, 1999; “Katten (Felidae)”, 2004; De la Rosa en Nocke, 2000; “IUCN/SSC Cat Specialist Group”, 1996)

Paringssysteempolygynisch
Ocelots kunnen het hele jaar door reproduceren, maar herfst- en wintergeboortepieken komen naar verluidt voor in de noordelijke delen van hun bereik (bijv. Mexico en Texas). Oestrus duurt gemiddeld 4,63 dagen en hun oestruscyclus duurt gemiddeld 25,11 dagen. Eenmaal zwanger, creëren vrouwtjes een hol in dikke borstel waar bevalling optreedt. De dracht duurt 79 tot 85 dagen en de nestgroottes variëren van 1 tot 3 kittens, met een gemiddelde van 1,63 kittens / nest. Jongen wegen tussen de 200 en 340 g bij de geboorte. Van vrouwtjes wordt gedacht dat ze elke 2 jaar 1 nest hebben. (“Carnivora: Felidae”, 1999; “Katten (Felidae)”, 2004; De la Rosa en Nocke, 2000; Flynn en Wesley-Hunt, 2005; “IUCN/SSC Cat Specialist Group”, 1996)

Ocelots worden gespeend door 6 weken oud en bereiken volwassen grootte op ongeveer 8 tot 10 maanden oud. Vrouwtjes bereiken geslachtsrijpheid op 18 tot 22 maanden oud en kunnen broeden tot ze 13 jaar oud zijn. Mannetjes kunnen al na 15 maanden geslachtsrijp worden; spermatogenese begint echter meestal rond 30 maanden. Er zijn aanwijzingen dat seksuele rijping bij mannen verband houdt met territoriumverwerving. (“Carnivora: Felidae”, 1999; “Katten (Felidae)”, 2004; De la Rosa en Nocke, 2000; Flynn en Wesley-Hunt, 2005; “IUCN/SSC Cat Specialist Group”, 1996)

Vrouwtjes alleen bieden ouderlijke zorg aan hun jongen. Juveniele ocelots worden gespeend door 6 weken oud en beginnen hun moeder te observeren tijdens de jacht een paar maanden na de geboorte. Ze zijn onafhankelijk na ongeveer 1 jaar, maar kunnen worden getolereerd in het huisbereik van hun moeder tot ongeveer 2 jaar oud. Na verspreiding moeten juvenielen hun eigen territorium vinden.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...